Дейности
  2004-2005 | 2005-2006 | 2006-2007 | 2007-2008 | 2008-2009 | 2009-2010 | 2010-2011 | 2011-2012 | 2012-2013 | 2013-2014 | 2014-2015 | 2015-2016 |

Rotary 2015/2016
  01.06.2016г. - Десето традиционно състезание по майсторско колоездене по случай деня на детето.

  Днес се проведе десетото състезание по майсторско колоездене, организирано от Ротари клуб Поморие, за деца на възраст от 5 до 14 години. В надпреварата се включиха над 100 деца. За класиралите се имаше персонални награди и грамоти, а за всички участници бе осигурена почерпка от Ротари клуба и постоянния спонсор „Захаро“ ООД. За най- малките, 3 годишни участници в състезанието получиха поощрителни награди – топки.
  Ето класирането:

  I група
5-8 год.
време II група
9-11 год.
време III група
12-14 год.
време
МОМИЧЕТА
I-во място Ева Петрова Владимирова, 7 г. 44:32 Гергана Димитрова, 10 г. 38:46 Магдалена Атанасова, 12 г. 44:37
II-ро място Наталия Юлиянова Кръстева, 8 г. 53:00 Елена Севастиянова, 11 г. 40:42 Албена Гавраилова, 12 г. 1:05:61
III-то място Антоанета Карталова, 8 г. 53:05 Рая Тонозлиева, 11 г. 40:86    
МОМЧЕТА
I-во място Петьо Славов Тодоров, 8 г. 39:10 Тодор Тузлуков, 10 г. 30:60 Димитър Чешмеджиев, 14 г. 30:76
II-ро място Георги Трифонов, 8 г. 41:00 Тодор Динев, 10 г. 36:39 Станислав Иванов, 13 г. 32:68
III-то място Йордан Иванов Иванов, 7 г. 42:00 Георги Христов Славов, 9 г. 37:98 Румен Деляков, 12 г. 33:00

  Снимков материал от събитието

  07.11.2015г. - 7 ноември е „Ден на Ротари в ООН“.
НА ТОЗИ ДЕН РОТАРИ ОТДАВА ПОЧИТ НА ШЕСТ ЖЕНИ В ПРОГРАМАТА СИ „GLOBAL WOMEN OF ACTION“ В ООН ЗА ТЯХНОТО ЛИДЕРСТВО И ХУМАНИТАРНА ПОМОЩ

  На 7 ноември, „Ден на Ротари в ООН“, Ротари ще почете шест жени – всички членове на Ротари клубове в света, чрез своята програма “Global women of Action”. Всяка една жена ще получи признание за това, че дава от времето, таланта и опита си, за да помага на хиляди хора в нужда по целия свят.
  Чрез упорита работа, всеотдайност и безкористност, програмата ‚Global women of Action’ олицетворява мотото на Ротари ‚Безкористна служба на обществото’. Поздравявам сърдечно тези жени за тяхната изключителната служба към човечеството,“ казва Президентът на Ротари Интернешънъл К.Р. „Рави“ Равиндран.
  Ротари е международна мрежа от лидери, доброволци, които дават от времето и таланта си в името на най-наболелите в света хуманитарни проекти. Проектите засягат важни въпроси като мирът и разрешаването на конфликти, предотвратяване и лечение на болести, водата и хигиената, здравето на децата и майките, основно образование и грамотност и развитие на икономиката и на общността. Ротари свързва 1.2 милиона членове от над 200 държави и географски области. Работата на Ротари клубовете влияе на живота на хората на местно и международно ниво от помощта, която клубовете дават на семействата в нужда в техните общности до борба за свят свободен от полиомиелит (детски паралич). Ротари България:В България има 87 клуба с над 2100 ротарианци в София, всички областни градове (без Перник) и в много общински центрове.
  Отличените жени в Ротари “Global women of Action” са:

Керстин Йешка-Торварт, Нюрнберг, Германия; член на Ротари клуб в Нюрнберг-Сиена. Кeрстин основава проекта „Baby Hospital Galle„, който помага на оцелелите след опустошенията на цунамито през 2004г. в Шри Ланка. За единайсетте години работа, проектът е помогнал на повече от 150,000 деца и е осигурил здравни услуги и помощи на повече от 2.2 милиона жени.

Д-р Хашрат А. Бегум, Дака, Бангладеш; член на Ротари клуб северозападен Дака. Тя работи по няколко мащабни свързани с осигуряването на здравни услуги до отдалечените райони, които нямат достатъчно обслужване; организирането на безплатни клиники през уикендите за жителите на бедните квартали и осигуряването на професионално обучение на момичета, които са отпаднали от училище.

Д-р Дебора К.В. Уолтърс, Трой, Мейн, САЩ; член на Ротари клуб Юнити. Уолтърс е невролог и е работила като директор и поддръжник на Safe Passage (Camino Seguro), организация с нестопанска цел, която помага за осигуряването на образование и социални услуги за деца и семейства, които живеят на сметището в Гватемала. Уолтърс провежда и инициатива за подобряване на водните системи, с изграждането на отходните канали в района на сметището, където хората живеят.

Раджа Ян, Уелсли, Масачузетс, САЩ; член на Ротари клуб Дъксбъри. Ян е родом от Афганистан, но живее в Съединените щати. Работила е в продължение на десетилетия за изграждането на връзки между афганистанците и американците и за подобряването на живота на младите жени и момичета в Афганистан. Тя е основател и директор на образователен център Zabuli Education Center. Училище, което обучава повече от 430 момичета в Deh’Subs, Афганистан. Част от работата и е да се грижи за предоставяне на практически умения, които помогнат на момичетата да бъдат успешни и да постигнат икономическа свобода, живейки с предизвикателствата на социалнта среда. Ян е призната през 2012г. за CNN Hero.

Стела С. Донго, Хараре, Зимбабве; член на Ротари клуб Хайландс. Тя ръководи проект за местната общност Community Empowerment Project, който дава основни бизнес умения и компютърно обучение на повече от 6000 жени и младежи, заразени или засегнати от ХИВ в градската зона Хараре. Тя работи за разширяване на проекта, за да служи на още 600 жители в региона.

Люси С. Хобгуд-Браун, Хънтърс Хил, Австралия; член на Ротари е-клуб Грейтър Сидни. Браун е експерт по комуникации и управление на проекти и учител с повече от 30 години опит и е живяла и работила в девет страни. Тя е съосновател на HandUp Congo, организация с нестопанска цел, която свързва съществуващи и потенциални сътрудници за инициативи за местната общност в Демократична република Конго. Чрез работата си с Ротари клубовете, тя набира средства и ръководи екип от опитни здравни работници в подкрепа на обществената здравна инфраструктура за ограничаване на Ебола в Конго./sofiapress.bg/

  28.10.2015г. - Четири Ротари клуба на среща в Айтос за Световния ден на ПОЛИО+

  Приятели от Бургас , Поморие и Карнобат посрещнаха на 28.10.15г членовете на Ротари клуб - Айтос. Поводът за общата ротарианска сбирка в Айтос беше Световния ден на ПОЛИО+/24.10/. Специален гост на срещата беше Паст Дистрикт Гуверньора доц. д-р Любен Атанасов, който представи презентация за борбата с болестта полиомиелит - основната програма на Ротъри Интернешънъл от три десетилетия насам.
  д-р Атанасов презентира целите на програмата, разпространението и причинителя на болестта, както и начините за събиране на средствата за изпълнение на програмата. Представени бяха методите, по които се работи за ликвидирането на болестта и приноса на Ротари България .
  Ето и интервюто на госта пред вестник "Народен Приятел":

- Доц. Атанасов, поводът да сте гост на Ротари клуб - Айтос е борбата с полиомиелита. Кажете ни повече за тази болест?
- Не само Ротари България, по тази тема работи Ротари Интернешънъл повече от 30 години. Целта е да се ликвидира болестта „Полиомиелит". Тя е била силно разпространена преди стартирането на програмата на Ротари Интернешънъл и е силно ограничена в момента. За това говори и статистиката - когато е стартирала през 1985 г., всеки ден са заболявали по 1000 деца в света и над 350 000 за една година. Била е разпространена в 125 държави. След поемането на ангажимента от Ротари Интернешънъл, към него се присъединява Световната Здравна организация, Детският отдел на Здравната организация в „ЮНЕСКО" и Центърът за предпазване от болести в Америка. Това са първите партньори - впоследствие се присъединяват и Фондация Бил и Мелинда Гейтс, строителни корпорации, банки, частни спонсори. Това присъединение е с цел да се съберат средства, защото ликвидирането на болестта се постига чрез имунизация на децата срещу полиомиелит. Ваксината, макар и с минимална стойност от 60 цента, е необходима за много деца. В този период от време са имунизирани над 2,5 млрд. деца. Те се имунизират няколко пъти в периода на своето развитие, като по този начин се предпазват от заболяването. Повече от 30 години, имунизацията се прилага системно и в резултат на това от 1000 заболели деца на ден, през цялата2015 година, до сега са заболели само 51 деца. Болестта е ликвидирана от 99,99 %.

- Вие като педиатър вероятно сте човекът в Ротари България, който има на-добър поглед към работата на организацията в тази посока?
- До миналата година съм бил председател на комитета за Полиопрограмата в България и следя отблизо развитието на нещата. Трябва да ви кажа, че ние не само отчитаме някаква дейност - българските ротарианци активно участват със средства- дарения, които се превеждат във Фондация „Ротари" и по специално в отдела й за Програма „Полио". Средствата, набирани от ротарианците се използват изключително за закупуване на ваксините. И не само Ротари внася пари във фонда, частта на Ротари е може би около една десета. Общо до сега са изразходвани 11 млрд. долара за тази програма. Вложени са милиарди трудови дни от доброволци. Ротарианците подпомагат и медицинските служби за изпълнение на програмата. Те посещават домовете, в държави където е развита болестта - държави, в които няма телефони, нямат никакви възможности и се ходи пеш и с колелета, с камили и с каквото е възможно, за да се стигне до всяка къща, за да се имунизира всяко дете. Защото едно дете, ако остане неимунизирано, то е приемник на вируса и в резултат на това се развива отново болестта. Интересно е да знаете, че се поразяват децата до 5-годишна възраст от тази болест. Второто важно нещо, което може би искате да знаете е, че за заболялото дете, за заболелия човек няма лечение на болестта. Човек остава до живот сакат, ако не умре. Защото от 5 до 10 % от заразените деца умират от задушаване. Болестта се проявява с парализа на мускулите и когато те се на краката се получават нечовешки изкривявания. Освен това могат да бъдат поразят и мускулите на дихателната система- да спре дишането и да се стигне до най-лошото. Това е много сериозно заболяване.

- Как става заразяването?
- Вирусът се поема през устата, от външната среда. Преминава през червата и се изхвърля навън като замърсява външната среда. Когато попадне в червата, вирусът прониква през лигавицата, попада в кръвта и от там в клетките на мозъка. И то в тия клетки, които отговарят за движението на мускула. Поразява ги, и поразеният остава трайно увреден. Ние в България нямаме полиомиелит . Има едно избухване през 1991 година, случайно от пришълец, дошъл и заразил една бременна жена, която след това ражда заболяло дете. Иначе, нямаме полиомиелит. Защото се провежда масова имунизация. В момента полиомиелит има в две държави, където заболяването никога не е изкоренено. Това са Афганистан и Пакистан. До скоро имаше и в Нигерия.

- Част от мигрантите са от тези страни - опасно ли е движението им през България и към Европа?
- Това движение на бежанците е опасно, ако не се спазват определени изисквания. Ние имаме уверението, че всички деца, които пристигат по нормален начин, се поемат от границата и се имунизират веднага. Всеки може да го принесе, но децата са чувствителната среда и те заболяват най- често. Световната здравна организация и Ротари Интернешънъл са определи един ден в годината, който се нарича Световен ден на ПОЛИО. Този ден е 24 октомври - целта е хората да разберат, че е нужно да се завърши това дело. П този повод аз посещавам клубовете в страната и правя презентации - за това какво е било и какво трябва да стане, за да се ликвидира болестта. Защото ние, ако сега спрем, болестта отново ще се разгори. И ще стане ясно, че не 11 или 14 млрд. долара, а стотици хиляди долари повече ще са необходими да започнем борбата отново. Освен това ще бъдат осакатени стотици деца. Вие ме попитахте дали съм се срещал с болестта? Има много хора поразени от тази болест, те се явяват, вие ги сещате по пътя, те са куци, те са в чудновати форми на крайниците и си остават така.

- Казвате, че в България няма полиомиелит. Имунизирани ли са всички деца?
- Има около 70 000 деца, които не са имунизирани. Децата се имунизират пет пъти, на два месеца, на три месеца, на четири месеца, шест валентната включва полиомиелит. Ваксините са комбинирани, има различни видове ваксини. Някой може да каже, че тази ваксина се дава през устата, това е масовото използване в тези страни, където се развива болестта, а иначе е инжекционна ваксината. Убити микроби - няма никаква опасност от тях. И 100% предпазват

  06.09.2015 - РК Поморие домакин на МРК ICC "България-Русия

   На 6 септември 2015 год. Ротари клуб Поморие ще бъде домакин на работното заседание на Международния ротариански комитет ICC "България - Русия". В срещата, която ще се проведе в хотел "Зевс", ще участват ротарианци от двата дистрикта:
   Участници от Д-2482:

   Участници от Д-2220:

  Дневен ред: изтегли от тук

  01.09.2015 - Послание за м.Септември, Нина Митева, ДГ2015-2016, Д2482 България

  Уважаеми приятели, В календара на Ротари септември е месец на грамотността и основното образование. Така е, защото грамотността и основното образование допринасят за мира, като подпомагат постигането на индивидуални свободи, по-добро разбиране на света, предотвратяване и решаване на конфликтите, излизане от пропастта на бедността и глада. Затова са един от фокусите на усилията ни за устойчива промяна....

  изтегли цялото послание от тук